Advertising

četvrtak, 28. siječnja 2016.

Neuobičajeni jednostavni recept za domaće pljeskavice

 Na čitavom balkanu pljeskavica je stekla status tradicionalnog, gotovo kultnog jela. Iako u zadnje vrijeme popularna kao ulična brza hrana, fast food, pljeskavica je jelo za koje mnogi imaju posebne recepte i načine spremanja. Kako spremiti pravu domaću pljeskavicu?



 Od sastojaka će vam trebati:

  • pola kile miješanog mesa
  • 1 jaje
  • jedna kašika kiselog vrhnja
  • pola glavice crvenog luka
  • 1 kašika ajvara (najbolje domaćeg, naravno)
  • 3-4 kašike ulja
  • 3 kašike kisele tj. mineralne vode
  • jedna kašika bijelog luka u granulama
  • 2 kašike oštrijeg brašna
  • 8-9 kašika krušnih mrvica
  • 1 kašika mljevene paprike
  • 50 grama sira (po želji)
  • so
  • vegeta

 Kako napraviti pljeskavicu? Priprema: 

 Ono što ovo jelo čini posebnim, pored njegovog primamljivog ukusa, je jednostavna i brza priprema. Da biste napravili pravu domaću pljeskavicu  sve što trebate uraditi je: sve sastojke staviti u veći posudu, te rukama umiješati. Naravno, luk treba biti nasjeckan što sitnije.

 Dobijenu masu zatim treba rukama oblikovati u pljeskavice i uvaljati u brašno. Peći ih treba sa obje strane jednako. Ako na kraju želite dodati sir na pljeskavice, na svaku isprženu pljeskavicu stavite po list, odnosno komad, sira i ispecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 100 stepeni, sve dok se sir ne otopi.

 Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar

Najpopularniji recepti:

Disqus Shortname

Widget Recent Post No.

Widget Random Post No.

Widget Recent Comment No.

PageNavi Results No.

Ads Inside Post

Comments system

Formulir Kontak

Naziv

e-pošta *

Poruka *

IMG Scroll Animation (yes/no)

Subscribe Here

Business

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Flickr Widget

Recent

Flickr

Facebook