Od sastojaka će vam trebati:
- pola kile miješanog mesa
- 1 jaje
- jedna kašika kiselog vrhnja
- pola glavice crvenog luka
- 1 kašika ajvara (najbolje domaćeg, naravno)
- 3-4 kašike ulja
- 3 kašike kisele tj. mineralne vode
- jedna kašika bijelog luka u granulama
- 2 kašike oštrijeg brašna
- 8-9 kašika krušnih mrvica
- 1 kašika mljevene paprike
- 50 grama sira (po želji)
- so
- vegeta
Ono što ovo jelo čini posebnim, pored njegovog primamljivog ukusa, je jednostavna i brza priprema. Da biste napravili pravu domaću pljeskavicu sve što trebate uraditi je: sve sastojke staviti u veći posudu, te rukama umiješati. Naravno, luk treba biti nasjeckan što sitnije.
Dobijenu masu zatim treba rukama oblikovati u pljeskavice i uvaljati u brašno. Peći ih treba sa obje strane jednako. Ako na kraju želite dodati sir na pljeskavice, na svaku isprženu pljeskavicu stavite po list, odnosno komad, sira i ispecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 100 stepeni, sve dok se sir ne otopi.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar